ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Το πρώτο  μέλημα  του Δ Σ  του συλλόγου  μας  που πρόεκυψε  από τις αρχαιρεσίες   της  23ης  Σεπτεμβρίου  2007  ήταν η καθαριότητα  και οι χωματερές  που υπήρχαν  παντού. Ενδεικτικά  αναφέρουμε  τα μπάζα, τα σκουπίδια, και τα υπολείμματα της μπετονιέρας από την τσιμεντοποίηση του parking στο γεφυράκι στα άνω Τρίκαλα. Φωτο 1

Έτσι  στις 15 Ιουλίου 2007 σαν προσωρινή Διοικούσα  Επιτροπή οργανώσαμε ένα καθαρισμό  στο Γεφυράκι  και όπως φαίνεται στην φωτογραφία  γεμίσαμε  ένα φορτηγό  με κάθε  είδους  υλικά.(καδρόνια, στρώματα, πλαστικές καρέκλες ,υλικά οικοδόμων.) Στη  συνέχεια  καθαρίσαμε  και τους υπόλοιπους  σκουπιδότοπους.

Σκουπιδότοπος  στα Κάτω  Τρίκαλα.

Σκουπιδότοπος  στο δρόμο της Καρυάς.

Σκουπιδότοπος  στον περίβολο  του αρχοντικού Νοταρά  στα Άνω Τρίκαλα.

Καθαρισμός  του Αρχοντικού  Δασίου  στα Άνω Τρίκαλα.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ  ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΤΑΡΑ.

Ζητήσαμε την βοήθεια της 25 ΕΒΑ (Εφορία βυζαντινών  αρχαιοτήτων) στην Παλαιά Κόρινθο  και με την βοήθεια του κου  Σιδηρόπουλου  σκεπάστηκε  η ανατολική πλευρά του τοίχου, προσφέροντας έτσι μια υποτύπωση  προστασία από τις βροχές.

Το Αρχοντικό Νοταρά  ήταν και είναι στο κέντρο των προσπαθειών  μας  για την διάσωση και αποκατάσταση  του. Πρέπει  να γνωρίζετε ότι  τον Φεβρουάριο του 2007 το ΚΑΣ  (Κεντρικό  Αρχαιολογικό  Συμβούλιο) μετά το ενδιαφέρον της κας  Μπενάκη , προέδρου τότε της βουλής  των Ελλήνων, γνωμοδότησε ομόφωνα  την απαλλοτρίωση του.(βλέπε σχετικό έγγραφο).Στη  συνέχεια  προσπαθήσαμε  μέσω της 25ης ΕΒΑ να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση  με την κατάθεση του χρηματικού ποσού  στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Με την νέα ηγεσία  του ΥΠΠΟ  συνεχίζεται η προσπάθεια μας με επίσκεψη  στο ΥΠΠΟ και την Γ.Γ κα Μενδονη.

Στα  πλαίσια αυτής  της προσπάθειας διοργανώσαμε πολιτιστική  εκδήλωση  πανηγύρι ανήμερα της γιορτής του Άγιου  Γερασίμου στις 16 Αυγούστου  τα γνωστά  Νοτάρια 2008 και 2009 αφιερωμένα στη μνήμη  του Γιαννάκη  Νοτερά και του Πανούτσου  Νοταρά .

Αγοράσαμε   600  φυτά  από το φυτώριο   του κου Βασιλάκου  στην Κάτω Αχαΐα και τα χαρίσαμε  στα μέλη μας  να τα φυτέψουν   και να τα περιποιούνται

Ο  κος Κώστας  Κονδης  μας  προσέφερε  δωρεάν  300  έλατα τα οποία  χαρίσαμε  στα μέλη μας  το χειμώνα  του 2008.(τον ευχαριστούμε  θερμά)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

ΣΤΗ ΘΕΣΗ  ΡΑΧΗ  ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ

Καταγγείλαμε  την καταπάτηση   δυο μονοπατιών  στην θέση <<Ράχη  Χαρδαλούπα> από τον  ιδιόκτητη  Καρποδίνη που είχε πρόσφατα  αγοράσει  την εν λόγω  έκταση και χωρίς  αδεία της Πολεοδομίας προέβη  σε τεράστιους εκβραχισμούς ανοίγοντας δρόμους γύρω από τον λόφο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και κόβοντας κέδρους και πουρνάρια  που αποτελούν την χλωρίδα της περιοχής και συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού  κάλους. Μήτε από καταγγελία στην Αστυνομία και στην Πολεοδομία  σταμάτησαν  οι παράνομες  εργατιές (Ιούνιος 2008) και μέχρι ήμερα  η εικόνα  στην περιέχει είναι  όπως δείχνου  οι παρακάτω  φυτογραφίες.

Στη  συνέχεια   και μετά από ερευνά  του συλλόγου μας καταγγείλαμε το γεγονός  στο δασαρχείο  Ξυλοκάστρου ,στην Διεύθυνση Δασών Κορίνθιας, στο Νομάρχη κο Ταγαρα  στον Διευθυντή  Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον Επιθεωρητή  Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον Εισαγγελέα  Κορίνθου.

Η  υπόθεση αυτή απασχόλησε  το σύλλογό μας ένα ολόκληρο  χρόνο  και σήμερα μετά τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών  γνωρίζουμε ότι  η εν λόγω έκταση  των 13 στρεμμάτων είναι κατά 60% δασική. Όλα τα έγγραφα  και ο  Φάκελος  της υπόθεσης  είναι στην διάθεση των μελών μας που θέλουν να ενημερωθούν με λεπτομέρεια.

Δεκέμβριο  2008,υποβάλαμε αίτημα  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητώντας να ασκηθεί, με βάση τον Νόμο <<Κύρωση  περι Δήμων και Κοινοτήτων>> διοικητική αποβολή από τα εν λόγω μονοπάτια καθότι αυτά είναι  δημοτικοί  οδοί  και συνεπώς δημοτική περιουσία.

Υποβάλαμε  αίτημα  στην Λ.Ζ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου να  κάνει  αυτοψία  στο χώρο για τυχόν αρχαιολογικά  ευρήματα.

Υποβάλλαμε  σχετικό  έγγραφο στο  Δημοτικό Συμβούλιο αιτούμενοι την διοικητική  υποβολή  από τα δυο μονοπάτια που είναι δημοτικοί δρόμοι .

Δυστυχώς  το  δημοτικό  συμβούλιο  δεν  έφερε ποτέ  το θέμα για συζήτηση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2008  ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ  2009 ΜΕ  ΤΙΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ  ΒΡΥΣΕΣ .

Το Πάσχα  2009 κάναμε  λαχειοφόρο  αγορά  και συγκεντρώσαμε 2700 ευρώ   για την επισκευή  της Μονής  Κοιμήσεως της Θεοτικού στα Μεσσία  Τρίκαλα.

Με την επίβλεψη της 25 ΕΒΑ  κατασκευάσαμε αποστραγγιστική τάφρο  στο βορεινό  τοίχο της εκκλησιές για την απομάκρυνση των όμβριων  υδάτων  που είχαν διαβρώσει τον τοίχο.Το έργο ανέλαβε ο Πρόεδρος  της Κάτω  Συνοικίας  Τρικάλων

Για την Έκδοση του ημερολογίου   του 2009 καθαρίσαμε  όλες  τις  βρύσες  αφού πρώτα τις εντοπίσαμε  ξεχασμένες  μέσα στα αγριόχορτα. Γράψαμε για κάθε μία την ιστορία  της όπως  μας την διηγήθηκε  ο αγαπητός μας  κος  Κώστας  Καραπανάγος,γραμματέας   της Κοινότητος   στα Κάτω Τρίκαλα. Τον ευχαριστούμε  θερμά  για τις μοναδικές  πληροφορίες που μας έδωσε  για την ιστορία  των Τρικάλων

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταγραφή   αυτών των ιστορικών  στοιχείων από ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτά τα γεγονότα  είναι πολύτιμη καθώς  η γενιά αυτή φεύγει και μαζί  της και όλες αυτές οι πολύτιμες και αυθεντικές μαρτυρίες.

ΔΙΑΝΟΙΞΗ   ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Βρήκαμε  με την βοήθεια  του χάρτη  της Γεωγραφικής  Υπηρεσίες Στρατού και των ντόπιων  κατοίκων πολλά από τα ξεχασμένα  και χορταριασμένα μονοπάτια τα καθαρίσαμε και τώρα είναι βατά σε κάθε  επισκέπτη  ξέον και ντόπιε που θάλλει να περπατήσει και να γνώρισε την υπεροχή φύση των Τρικάλων

Μονοπάτι <<Το  Αρχαίο  Μύσσαιον>>

Παλιός μουλαρόδρομος  που ενώνει τα Μεσαία με τα Κάτω Τρίκαλα.

Αρχίζει  από το Ξενοδοχείο <<Μαυραγανέικο>> και καταλήγει  μέσα από  μία γραφική  διαδρομή< ρεματιά  και τρεχούμενα   νερά >>στον Άγιο Δημήτριο στα Κ.Τρίκαλα. Το μονοπάτι αυτό ήταν αδιάβατο γεμάτο σπαρτιές  και αγριόχορτα για πολλά χρόνια  καθώς οι ντόπιοι  δεν το χρησιμοποιούσαν από τον καιρό που έγινε  ο δρόμος  που συνδέει τα Κάτω με τα Μεσαίο Τρίκαλα.Για να το περπατήσω για πρώτη φορά  ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο. Στην  προσπάθεια αυτή με βοήθησαν  πολύ  η κα Μαρίκα Γκουρβέλου, ο Παπα Γιώργης Γκουρβέλος και οκ Κώστας Μανδελιάςς η αλλιώς <<Μπόμπολας>>. Ο τελευταίες μάλιστα μου διηγήθηκε συναρπαστικές ιστορίες   για ξωτικά και φαντάσματα που είχε δει κάποια νύχτα  που τόλμησε να το διαβεί  νεαρός ακόμη  καβάλα στο γαϊδουράκι του.

Σήμερα  το μονοπάτι  είναι οριοθετιμένο με πέτρινη μαντράκι ύψους 30εκ. Από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι  τον λόφο Χαρδαλούπα όπου και συνδέεται με τον δρόμο που χ άνοιξε παράνομα  ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Σ’αυτο το κομμάτι το μονοπάτι έχει

Χάσει την γραφικότητα του .

Μονοπάτι του Αγίου Τρύφωνα

Αρχίζει  πίσω από το ιερό της Εκκλησίας  στα Μεσαία Τρίκαλα περνάει κάτω από τους βράχους της Αγίας  Σωτήρας και μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ενώνεται με το μεγάλο μονοπάτι και  καταλήγει και αυτό  στον Άγιο Δημήτριο.

Μονοπάτι  των  Αηδονιών

Αρχίζει  δίπλα  από την οικία  του Αργύρη Δηλαρά και την καφετέρια  <<Πολλά και Διάφορα>>στα Μεσαία  Τρίκαλα και  καταλήγει ανηφορίζοντας στην ιστορική  βρύση <<Βρυσάρι>>.

Μονοπάτι  Χελιδορέα

Αρχίζει δίπλα από το ξενοδοχείο  <<Χελιδορέα>> κατηφορίζει δίπλα  από τον ξενώνα  για να συναντήσει το μεγάλο μονοπάτι  <<Αρχαίο  Μύσσαιον>> και μαζί να κατέβουν ως τον Άγιο Δημήτριο μέσα από ένα  υπέροχο φυσικό τοπίο με κέδρους και πουρνάρια.

Μονοπάτι  στα  Δεμιάνικα

Βρίσκεται στα Μεσαία  Τρίκαλα  στην περιοχή   <<Δεμιάνικα>> και καταλήγει  σε μια κρυφή  πηγή   που ρέει  μέσα απο τον βράχο. Πολλοί  λίγοι  γνωρίζουν αυτό το  πανέμορφο  μονοπάτι.

Μονοπάτι  της Μάιρας

Αρχίζει  από την οικία  της κας  Μαρίας   Ματσούκα  στα  Μεσαία Τρίκαλα  και καταλήγει  στην νέα  περιφερειακή  οδό  που διέρχεται στα  όρια   του οικισμού της Μεσαίας  Συνοικίας.. Μου το έδειξε για πρώτη φορά  η μικρή  Μάιρα Μπαζίνη και γι’αυτό  έχει το όνομά της.

Μονοπάτι   του Βλάσση

Βρίσκεται στα Άνω Τρίκαλα και αρχίζει από το ξενοδοχείο  <<Βλάσσης>> του κ Νίκου Κριτσώνη,ανηφορίζει  περνώντας δίπλα  από το Αρχοντικό Βεργιανίτη  και  τον  Αη Γιώργη, συναντάει  την δημοτική οδό  κοντά στο σπίτι του Μάρκου Φραντζή και συνεχίζει  δυτικά προς τα Φιλανδικά του κου  Γιάννη  Παπακυριάκου.

Μονοπάτι Πηγή  Ταρλαμπά

Αρχίζει  από το ξενοδοχείο  <<Πηγή  Ταρλαμπά>> του κου Κώστα  Κίσσα   και φθάνει  μέχρι τον Αη Γιωργή  στα Άνω   Τρίκαλα .

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ   3  ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ  ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Με την βοήθεια του Νομάρχη  κου Νίκου  Ταγαρά  και του μέλους του συλλόγου μας  κου Κώστα  Κούρτη  φιλοξενήσαμε  την φοιτητική  ομάδα  46  φοιτητών  της Αρχιτεκτονικής  Σχολής του Μετσόβιου  Πολυτεχνείου  και  6  καθηγητών  υπό την εποπτεία  του καθηγητού κου Καραδήμα  για 3 ημέρες

Τα  κτήρια  που αποτυπώθηκαν   είναι το Σπίτι της Ελίνας  Μαστέλου  στα Κάτω Τρίκαλα,  το Αρχοντικό  Νοταρά    και  η οικία   Ρουσινού στα  Άνω  Τρίκαλα

Η  αποτύπωση   έγινε   τον Ιούνιο  του 2010

Πήραμε  μέσω του δασαρχείου  Ξυλοκάστρου  400  φυτά  μαύρης  Πεύκης  και κάναμε δενδροφύτευση  στο Βαρνεβό  (Φεβρουάριο  2010)

Καλέσαμε  την Ελληνική  Επιτροπή  Ατομικής  Ενεργείας  με έξοδο του σύλλογο  και μετρίσιμε   την ηλεκτρομαγνητική   ακτινοβολία    της κεραίας  κινητές  τηλεφωνίας  στα  Μεσαίο  Τρίκαλα στα όρια του οικισμού που έχει  δημιουργήσει πολλά προβλήματα  στα σπίτια και στα οικόπεδα που βρίσκονταν  κοντά.

Κοπή  Πρωτοχρονιάτικες    πίτας  με ομιλητή  τον κ.  Δημόπουλο  καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Γενάρης 2008)και το 2009 με ομιλητή  τον κ.Αλέκο  Σφακιανό με θέμα ,<<Παρασκευή  παραδοσιακής γραβιέρας στην Ζήρεια..>>

Κατασκευάσαμε  10  διαφημιστικές  πινακίδες  για την σήμανσης  των μονοπατιών  όπου απεικονίζεται  η πορεία  του μονοπατιού  από την αρχή  μέχρι  το τέλος του  η

διάρκεια  της διαδρομής   και τι θα συναντήσει  ο περιπατητής  στην διαδρομή.

Η  κατασκευή  και η τοποθέτηση  των πινακίδων  έγινε  από τον κ. Δημήτρη Κουμούση  και τα έξοδο  διατέθηκαν  από τους δυο  συλλόγους τον <<Κυλλήνιο  Άδωνι>>   και τον συλλογή  των << Επαγγελμάτων  Τρικάλων.>> Τους  ευχαριστούμαι  θερμά  Έτσι  ο περιπατητής  μπορεί να απολαύσει  τις  όμορφες  διαδρομές  χωρίς  τον κίνδυνε   να χαθεί.

Αναλάβανε  την πρωτοβουλία  να  συγκεντρώσουμε  χρώματα  από  χορηγού – μέλη  του Συλλόγου μας  για την κατασκαφή  πέτρινοι  μαντρότοιχου  στην Ιερά  Μονή  Κοιμήσεως  της  Θεοτόκου  στα Μεσαίο  Τρίκαλα. Η Μονή  αυτή είναι  Διατηρητέο  Μνημείο  << 17ος αιών>> και βρίσκεται  υπό την επίβλεψη  της 25ης ΕΒΑ <<Εφορία  Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων>>. Είναι φημισμένη  για τις περίφημες  τοιχογραφίες  που δυστυχώς  χάνονται από την φθορά  του χρόνου  και την αδιαφορία  όλων μας.

Έτσι με την επίβλεψη  της εφορίας  κατασκευάστηκε   η πέτρινη  μάντρα  ύψους  ενός  μέτρου  και μήκους  60 μ καθώς και η αυλόπορτα  <<πέτρινος  σκελετός  με ξύλινη πόρτα.>>

Τα έξοδα της κατασκευής  συγκεντρώθηκαν  από τις χορηγίες  των μελών μας  και την  Εκκλησιαστική  Επιτροπή  της Μονής. .Ευχαριστούμε  πολύ  όλους  όσους  συνέβαλλαν για να γίνει  το έργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κυλλήνιος Άδωνις
Φλαμπουρίτσα
Ορνιθόγαλο
Πρίμουλα
Ανεμώνα του Βουνού
Ιούνιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Κατασκευή Ιστοσελίδων www.hi-web.gr